Menu Menu
meny

Egenanställning

Vad är egenanställning?

Egenanställning är ett enkelt sätt för dig att ta uppdrag och fakturera utan att ha ett eget företag, du jobbar som konsult/entreprenör/frilans. Om du har ett uppdrag, är frilansare eller kanske vill testa en affärsidé då kan egenanställning vara något för dig. Som egenanställd låter du ett externt företag sköta faktureringen till dina kunder, samt ta hand om allt administrativt arbete som skatter, bokföring, arbetsgivaravgifter, moms, försäkringar och mycket mer – så att du kan fokusera på arbetet. Du blir anställd, fast inom ramen för att du skaffar dina egna uppdrag och får betalt för dessa.

 

Hur funkar det?


Som egenanställd har du precis som egenföretagare ansvaret för att skaffa fram dina egna uppdrag. Du utför arbetet och sätter ditt eget pris – sedan sköter det externa företaget det administrativa arbetet. När ditt uppdrag är genomfört skickar du en faktura via det externa företaget. När din kund har betalat så erhåller du lön – skattad och klar! Dina kunder, privata eller företag betala för dina tjänster mot faktura. Du väljer själv om du vill vara egenanställd på heltid, deltid eller bara ta enstaka uppdrag när du har tid.

 

Vem kan vara egenanställd?

Egenanställda finns i stort sett i alla yrkesgrupper. Det är allt från ekonomer, jurister, konstnärer, yogainstruktörer, IT konsulter och författare till praktiska yrkesgrupper som snickare och cykelreparatörer. Det finns tjänster som av bl.a. försäkringsskäl inte kan drivas via ett egenanställningsföretag.

Egenanställning gör att du kan utföra uppdrag mot betalning utan att bilda eget företag - och få hjälp med din fakturering, bokföring och administration.

 

Vad kostar det?

Det kostar ingenting att ingå ett avtal med det externa företaget, men de tar ut en administrativ kostnad för arbetet som de utför åt dig.

Drömmer du om att bli din egen så kan egenanställning vara ditt första steg på vägen. Oavsett om du vill testa att starta en verksamhet, vill jobba som frilansare eller bara inte vill behöva ta hand om företagets bokföring och andra administrativa delar. Du jobbar och låter någon annan fixar resten.

 

Vi i Eget Bolag kan hjälpa dig

Vill du ha mer information om egenanställning och tips till vart du kan vända dig?
Använd länken nederst på denna sida.

Vill du ha mer information om egenanställning?
Annons
Samarbetspartners